Wat ligt daar voor een hoopje schroot

wat is dat voor een iets

is dat een soms een fiets

of wat daar nog van over is?

Wat spaken zijn gesprongen,

het stuur is ook verwrongen,

en wat voor kleur –ie heeft gehad

is nauwelijks te herkennen.

In deze tijd

betekent een fiets nog iets?

Meer dan ooit staat hij voor een schoon milieu (mits hij niet achteloos in de berm wordt gegooid want metaal is biologisch moeilijk afbreekbaar en het duurt een eeuwigheid voordat hij één wordt met waar hij uit voortkwam: de aarde.)

Verder staat hij voor mobiliteit (gewoon door rood rijden), parkeergemak (pleur ‘m maar ergens voor de deur en als je geluk hebt staan er twee als je terug komt)en gezondheid (afgezien van alle uitlaatgassen die je inademt, vooral een ware terreur wanneer je bergop fietst).

Wat een imago!

Het imago ligt nu voor mij op straat.

Van wie zou die fiets geweest zijn?

Van een jonge knul, die er nachtenlang niet van heeft kunnen slapen omdat hij zich verheugde op die, voor hem zo speciale fiets. Die met glinsterende oogjes zijn nieuwe fiets ophaalde en er heel hard voor gespaard had. Een fiets met achteruittraprem en verchroomde koplamp.

Hij ligt nu daar

een ondankbaar gebaar

en verder nog iets:

een wegwerpfiets.