Ik gebruik nooit nooit nooit het woord -is dit écht een woord?? Ben het in de Van Dale nog niet tegengekomen- smartphone! Maar dan echt: Nooit! Want: ik vind het eng! En: niet slim! Verre van dat.
Nou zou je kunnen zeggen dat ik niet weet waar ik het over heb. Ik heb nl niet zo’n ding. Zo’n ding dat de meesten onder ons ‘smartphone’ noemen. Nee. Ik heb een aftandse ‘Blackberry’ (in ’t wit, nota bene…) waar ik mee bel (heel zelden, behalve met ma) sms (dito met ma) en nu en dan van achtergrondplaatje op t schermpje wissel. Vind ik gewoon leuk! Ik doe er weinig mee en hij ‘kan’ nog minder. Hij heeft Whatsapp (heb ‘k er zelf op gezet want hij is niet zo slim), hoera, en over twee dagen niet meer want BB ondersteund vanaf die dag geen Whatsapp meer.
‘Oh stap dan snel over op een ‘smartphone” hoor ik ze roepen. Enne. Ga ik iets missen, soms..? Zo ja, wat?
Ik ging twee weken geleden naar een budgetwinkel. Om een kinderbadje te kopen tijdens die loeihete dagen. Leuk!! Ik was te vroeg, de winkel was gesloten en er waren al klanten die stonden te wachten. Drie. Gebogen over hun “smartphone”. Niemand leek me op te merken. Ik hun des te meer. Ik kon het niet. Me NIET ergeren. Ging niet!!!
Het was juni anno 2018. En in plaats van dat ik dit “als de normaalste zaak van de wereld” zou moeten vinden, vind ik er iets heel anders van.
Meer mensen voegde zich bij ons. Ik telde. Inmiddels 9. Waarvan twee rond turend (inclusief mezelf). De overige 7 met “smartphonebochel” en “smartphone” onder hun snuffel.
Ik vind het zo een dom gezicht! Alles! Iedereen!!
Dan vraag ik me serieus af: ‘Wat is daar te vinden? Wat zit daar IN, in die “smartphone”, ben je iets kwijt, of zo??
Nee ik mis niets. Ik mis domme dingen NIET. Installeer app deze en app zo want dan kun je dit en zus, en oh ja, ook zo!
Nee, weet je wat ik kan! Ik kan kiezen hier niet voor te kiezen! Ik kan veel, weet je, en ik kan veel ook niet. Ik kan met mijn gezichtje in de zon, ik kan met mijn blote kont in een koel kinderbadje, ik kan de stilte horen, vogels horen fluiten, zwaluwen horen krijsen.
Einstein voorspelde het al decennia geleden. Dat we te maken zullen gaan krijgen met generaties idioten. Slimme man.
Dus.
Ik heb geduld.