Ik sla mijn laptop open op zoek naar vacatures: ‘Bond tegen het vloeken zoekt vertegenwoordiger voor onze beurzen.’ Mijn nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat ik verder lees: ‘Jouw profiel: jij houdt van gesprekken op straat. Je speelt in op omstandigheden en zorgt voor een goed gesprek. Jouw extraverte persoonlijkheid speelt daarbij een belangrijke rol. Je liefde voor Gods Naam en passie voor mooi taalgebruik komt voort uit je christelijke achtergrond.’

Er bekruipt me een gevoel van propaganda, iets met opdringerigheid, schijnheiligheid en onvrijheid. Bovendien vraag ik me af of dat gevloek van mij op prijs wordt gesteld. Ik heb dat soms nodig. Het bevrijdt me! God begrijpt dat.
Het zou de ideale baan voor mij kunnen zijn: ‘Passie voor mooi taalgebruik, gesprekken op straat, goed gesprek…’ that’s me! Maar ik haak af.

Wie verdiend er in hemelsnaam geld met tégen iets zijn? En hoé ‘verdien’ je dat geld dan? Gaat het van: ‘Als u God zweert nooit meer te vloeken kunt u een eeuwigdurende gelofte afleggen en is uw ziel verlost, dat kost u dan 684 euro’ .. zoiets..? Je verkoopt geen auto’s, levert geen dienst, het enige wat je probeert te verkopen is ‘niet vloeken’. De wereld wordt niet mooier door niet vloeken. De wereld wordt mooier door authenticiteit. Bovendien ben ik van mening dat vloeken bij de Nederlandse cultuur hoort. Alle allochtonen bij hun inburgerings-opleiding een lesje in vloeken alsjeblieft!

Oh de vacature is gesloten per 13 oktober. Het is nu e 14e, Godsamme haal je advertentie dan ook weg! Denk aan al die schijnheiligen die de vacature graag zouden willen vervullen.

God geeft de vrije keuze en God is dol op humor.

Next: Vacature: Coffee Specialist Nespresso gezocht in Maastricht’. Koffie… Maastricht… Ik lees geboeid verder: Functieomschrijving: Als coffee specialist voor Nespresso ben jij het eerste aanspreekpunt voor een selecte club koffiegenieters. Behalve coffee specialist ben je bovenal ook Nespresso specialist. Dit betekent dat clubleden met alle vragen over Nespresso bij jou terecht kunnen.’

Ik zie het in geuren en kleuren voor me. Picture perfect! Mijn aanstaande collega’s: George Clooney of Audrey Tautou en ik mag kiezen! Audrey bien sur (who else) en we drinken en snoepen van de cappu’s en espresso’s, likken elkaars schuimsnor en giebelen en giechelen in onze elegante mantelpakjes. Keten in stijl. In de pauze knopen we onze blousjes losser, rollen onze mouwen op en slenteren door de straten van Maastricht. We sparen geen passanten, we grappen en grollen en drinken de beste wijn in een steengoed café langs de Maas.

Ik besluit te solliciteren. Motivatie: De liefde.