Liefde is

En, hoe vinden we het met z’n allen (lees: ‘social distancing’, een woordcombinatie die ik lastig uit kan spreken)? Hebben we met z’n allen de pest in? Sorry, zo bedoel ik het niet. Ongelukkige woordkeuze, misschien. Want daar doet het Coronavirus me op zeer akelige wijze aan denken: geschriften uit 1330 rapporteren de eerste uitbraken van de pest in China.

Een dodelijke en zeer besmettelijke ziekte die vanaf de veertiende eeuw vanuit Centraal-Azië miljoenen mensen uit het leven wegrukte waarna deze snel zijn weg vond naar Europa. 
De pest was een van de grootste massamoordenaars ooit en veroorzaakte de dood van ongeveer een derde van de Europese bevolking (circa 25 miljoen Europeanen) in de veertiende eeuw. Wereldwijd maakte de pest zo’n 75 tot 200 miljoen dodelijke slachtoffers. Een exactere schatting is er niet.
Aanvankelijk duurde de pest in Europa ’slechts’ vijf jaar waarna de ziekte leek uitgebannen. Echter al snel volgde een nieuwe pandemie. In Europa hield de pest drie eeuwen (!) aan. 
In de middeleeuwen tastte men in het duister over waar de ziekte vandaan kwam en over de oorzaak ervan.
Doktoren dachten zich te beschermen met zgn. tot de verbeelding sprekende snavelmaskers. Zo’n pestmeester of snaveldokter -zoals ze genoemd werden- was uitgerust met speciale bescherming biedende kleding die bestond uit een hoed, een masker met kijkgaten, een houten stok om zieken te kunnen onderzoeken zonder ze aan te raken, grote leren handschoenen, lange leren laarzen en een lange leren of geïmpregneerde cape. In het snavelachtige masker zaten kruiden en specerijen om de lucht te zuiveren omdat men dacht dat de pest zich door de lucht verspreidde.

Eeuwenlang dacht men dat ratten de oorzaak van de pest waren. Pas op 15 januari 2018 (!) is naar aanleiding van een three-case onderzoek door Professor Nils Stenseth bekend gemaakt dat de mens oorzaak en verspreider van de pest is geweest. Dit verklaart de razendsnelle verspreiding van de ziekte, die door een bacterie, de Yersinia Pestis wordt veroorzaakt. Deze bacterie bevond zich in vlooien en luizen die parasiteerden op mensen en zo van mens op mens werd overgedragen.

Professor Nils Stenseth (citaat) “Uit ons onderzoek blijkt dat hygiëne zeer belangrijk is bij het voorkomen van toekomstige verspreidingen. Het laat bovendien zien dat als je ziek bent, je met zo min mogelijk mensen in contact moet komen en eigenlijk het beste thuis kunt blijven.”

Wie akelige overeenkomsten ziet steekt zijn / haar vinger op.
Geschiedenis zal zich herhalen, evenals persoonlijke menselijke ervaringen, zolang we er geen lering uit trekken én nog belangrijker: verandering in beweging zetten.
Over die verandering hebben we het later nog eens. Voor nu wil ik het graag ’light and sparkling’ houden.
Dus, aan een slecht gezelschap proleten: wacht even met groepjesracefietsen, housewarmingpartieën, samenklonterplakken, oldtimerbromfietsclubrijden, 65pluselectrischefietstrippen.

Voordat we straks met z’n allen de pest in hebben.


Geraadpleegde bronnen:
Wikipedia.nl
isgeschiedenis.nl